Naar verluidt ligt de topic van de fiscale regularisatie (eindelijk) (opnieuw) op de onderhandelingstafel bij de vorming van de nieuwe federale regering.
Dat is maar goed ook.
Sinds begin 2024 zitten vele dossiers immers in een impasse. Er is geen wettelijke regeling meer en tegelijkertijd zouden de parketten dit moeten opvangen, maar daar is het nog steeds wachten op groen licht. Het gevolg is dat er op vandaag dus geen mogelijkheden zijn.
Nochtans spreken we hier nog steeds over mensen die spontaan willen rechtzetten. Zij zouden steeds ergens een mogelijkheid moeten hebben om in het reine te kunnen komen. Bovendien lijkt het ons nooit slecht te zijn voor de Staatskas.
Verder is het ook maar de vraag of het van overheidswege gepermitteerd is om dit op de schouders van de parketten te leggen. Het lijkt ons dat de werkdruk daar al behoorlijk (of onbehoorlijk – zie de excuses die recent van overheidswege dienden te worden aangeboden wegens de problemen bij Justitie, onder meer te wijten aan onderbemanning) hoog is. Zodat men zich moet afvragen of mensen die spontaan aankloppen – met bovendien onderliggend praktisch gezien in essentie een fiscaal probleem – (weliswaar mogelijks verjaard vanuit fiscaal oogpunt) wel naar het parket moeten worden geleid. De parketten zijn o.i. dus om een dubbele reden wellicht geen goede keuze: de actuele werklast en het feit dat in eerste instantie er eerder specifiek fiscale expertise zou moeten zijn om die dossiers te beoordelen (het strafrechtelijke in het kader van het witwasprobleem komt er in feite bovenop).
Men kan zich dan verder de vraag stellen of het warm water opnieuw moet worden uitgevonden.
Men kan over elke wettelijke regeling wel een en ander bemerken. Maar feit is dat het vorige systeem (de zogenaamde EBAquater waarbij men bij het Contactpunt Regularisaties terecht kon) – behoorlijk functioneerde.
Waarom dan niet gewoon de vorige regeling in essentie verlengen?
In elk geval moge het duidelijk zijn dat er snel een nieuwe regeling moet komen, dit gelet op het feit dat er momenteel veel dossiers bevroren zijn en dit al gedurende een volledig jaar.
Hopelijk kan er snel duidelijkheid komen zodat deze dossiers kunnen worden gedeblokkeerd.
Guillaume Deknudt (deknudt@deknudtnelis.be)
Sven Nelis (nelis@deknudtnelis.be)